jocuri de memorie

Jocuri pentru imbunatatirea memoriei – cat de mult ajuta la dezvoltarea copiilor nostri

La fel ca in cazul oricarui sport, si memoria trebuie antrenata. Indeosebi in cazul copiilor din clasele primare, e important ca parintii si cadrele didactice sa introduca in activitatea scolara a copiilor jocuri pentru imbunatatirea memoriei, care sa-i ajute pe micii elevi sa-si exerseze din timp aceasta abilitate.

In acest context, specialistii in educatie ofera cateva sfaturi utile pentru dezvoltarea emotional-cognitiva a elevilor:

Alimentatia

Cand vine vorba de hrana copiilor, nutritionistii recomanda o dieta variata, care sa includa legume proaspete, fructe, carne, peste, branzeturi, si care sa asigure, asadar, aportul corect de nutrienti de care are nevoie organismul. De altfel, e un lucru stiut ca, pentru a obtine cele mai bune rezultate la scoala, copiii trebuie sa primeasca alimente sanatoase, bogate in vitamine si minerale.

Jocuri de memorie

Din acest punct de vedere, exista o gama variata de jocuri de memorie care sa-i ajute pe copii sa-si exerseze aceasta abilitate. Atat la scoala, cat si acasa, profesorii si parintii pot alege fie un joc de memorie de masa (cum ar fi cele de carti, de exemplu), fie un joc de memorie, asa cum sunt cele din cadrul Scolii Intuitext. Scoala Intuitext este o platforma de invatare online care ii ajuta pe elevii din clasele I, a II-a si a III-a sa invete prin joaca.

Stimularea constanta a memoriei

Fie ca aleg un joc de memorie, fie o poezie, cadrele didactice pot contribui in mod constant la imbunatatirea memoriei copiilor prin activitati potrivite varstei lor. In ceea ce priveste poeziile, ar fi util ca micii elevi sa invete zilnic cate 2-3 strofe, exersandu-si astfel rabdarea, atentia si memoria.

Mediul familial armonios si somnul

Puterea de concentrare a unui copil este influentata si de mediul familial, de atmosfera din casa si relatia pe care o au parintii intre ei si in raport cu cel mic. O familie in care domneste armonia si in care exista o buna colaborare intre cei doi adulti se va reflecta si in dezvoltarea emotional-cognitiva a copilului. In plus, o alta urmare fericita este aceea ca intr-un astfel de context se formeaza o rutina bine pusa la punct, un program clar al activitatilor copiilor si implicit al somnului. Odihna este foarte importanta in cazul elevilor, mici sau mari, si reprezinta alaturi de alimentatie un punct extrem de important in educatia si dezvoltarea sanatoasa a copiilor.