design vestimentar

Geometria in designul vestimentar: matematica este esentiala!

Esti unul dintre elevii care de-abia asteapta sa vina vacanta, sa-si arunce caietele de matematica, pentru ca pe tine te preocupa mai mult designul vestimentar, si visezi sa ajungi intr-o buna zi un designer cunoscut? Crezi ca este suficient sa iei un 5 si sa treci, pentru ca „cui ii trebuie” ?

Matematica ocupa un loc esential in vietile noastre. Nu o poti evita nici daca incerci. O folosim in atatea domenii, si nici macar nu o numim matematica. Gandeste-te la un model de tapet, care-ti place. Sau la un material din care ai vrea sa faci o rochie, sau o pereche de pantaloni. Are un sablon, un desen, ceva ce se poate reduce la o simpla formula matematica.

Daca iti doresti o cariera in designul vestimentar sau in industria textila, ba chiar si domenii legate de home&deco, nu da la o parte matematica, si nu arunca setul de geometrie, vei avea nevoie de el. Hai sa vedem in continuare la ce iti va folosi setul si cunostintele necesare folosirii lui.

  • Forme – unghiurile sunt foarte importante in design. De exemplu, fuste cu pliuri, anchioare, croieli asimetrice – bluze sau rochii asimetrice, etc. . Pentru a putea crea tinute atragatoare, este nevoie de cunostinte de geometrie. Designerii buni folosesc principiile geometriei pentru a crea modelele de succes.
  • Imprimeurile – geometria de culori este mereu sofisticata si la moda. Un outfit potrivit pentru office sau pentru lumea afacerilor poate fi dintr-un material cu motive geometrice.
  • Baza de proiectare. Designul, indiferent ce desenezi, se bazeaza pe geometrie. Aceasta sta la baza designului vestimentar si a altor domenii inrudite. Fara geometrie, frumoasele si ademenitoarele haine pe care le vedem in magazine nu ar exista. Am purta niste saci, dar si forma lor se bazeaza pe un dreptunghi…

Ai verificat ce probe sunt la examenul de licenta atunci cand termini o facultate de arte? Desenul este una dintre ele. Si desen fara geometrie nu se poate. Pentru a putea face un sablon ai nevoie sa stii sa desenezi si sa calculezi forme, unitati de masura, suprafete, unghiuri, s.a.m.d. .

Nu exista scapare. Avem nevoie si ne lovim in fiecare zi de matematica. Pregateste-te pentru testul de evaluare nationala la matematica de pe acum, vei aplica problemele de acolo in viata reala mai repede decat te astepti. Ce nota ai luat la simulare?