turbine eoliene Darrieus

3 lucruri pe care vrei sa le stii despre turbinele eoliene Darrieus

Cand vine vorba de solutii de energie regenerabila, turbinele eoliene si microhidrocentralele sunt printre cele mai atractive optiuni. Ai nevoie de o turbina eoliana si un invertor eolian, si ai energie ..cat bate vantul afara. In paragrafele urmatoare veti afla cateva lucruri despre turbinele eoliene Darrieus pe care e posibil sa nu le stii, inclusiv distinctii mari intre acestea si turbinele eoliene clasice, cele cu elice. Aceste turbine eoliene cu ax vertical pot fi vazute ca fiind superioare ca design. Hai sa vedem despre ce este vorba.

Eficienta cand vantul este de intensitate redusa

Cand ne gandim la ce tip de turbina eoliana sa alegem, un factor este foarte important: eficienta. La urma urmei, scopul este sa generam cat mai multa energie electrica cu putinta. Aici, turbinele Darrieus sunt cele mai bune. Eolienele cu elice functioneaza cel mai bine daca sunt orientate atunci cand vantul bate perpendicular pe acestea, ceea ce inseamna ca daca se schimba directia vantului (si se schimba destul de des), eficienta acestora scade, pana cand acestea se repozitioneaza.

Turbinele eoliene Darrieus au o serie de caracteristici ce le imbunatatesc performanta, chiar si atunci cand intensitatea vantului este redusa. Datorita formei unice bazate pe lamele, curbate si avand profilul unei aripi de avion, atunci cand este expusa la vant, se creaza presiune mica pe exteriorul lamelei si presiune mare la interior, spre axul acesteia, ceea ce propulseaza lamela intr-o miscare circulara. A doua, si poate cel mai importanta caracteristica a acestei turbine este ca, in timp ce elicele eolienelor normale au 2 sau 3 lamele, acestea pot avea si 4 sau mai multe, ceea ce inseamna ca din orice directie ar bate vantul, aceasta se va roti, generand energie electrica, cat timp exista vant (din orice directie). Chiar daca vantul este slab, axul se va roti in continuare, pana cand vantul se opreste complet.

Turbinele eoliene si zona rezidentiala

Intr-o lume in care incercam sa devenim independenti dpdv energetic, sursele de energie regenerabila trebuie sa fie si practice. Iar practicalitatea incepe acasa. Cand vorbim despre turbinele eoliene Darrieus, stim ca sunt super silentioase, ceea ce este important, avand in vedere ca functioneaza zi si noapte. E bine sa nu ai plangeri de galagie de la vecini. Sunt foarte bine echilibrate si, pentru ca vibreaza mai putin,nu produc la fel de mult zgomot ca turbinele eoliene cu elice.

O problema des intalnita si asociata cu turbinele eoliene este faptul ca pasarile se lovesc de elice si mor. Este o situatie de evitat, si ce nu pare a avea solutie pentru eolienele cu elice. Proprietarii de turbine Darrieus, insa, nu au raportat astfel de probleme. Poate si din cauza formei, acestea semanand cu obiecte solide pasarilor, ceea ce le tine departe.

Alege!

Sunt mai multe design-uri de turbine eoliene Darrieus (vezi imaginea de sus). Au multe lucruri in comun, dar au si deosebiri, fiecare cu avantajele sale.

Giromill sau H-bars, cunoscute pentru eficienta scazuta fata de designul clasic Darrieus, dar care functioneaza bine, ba chiar mai bine, in conditii de vant turbulent. Si sunt mai ieftine.

Cicloturbinele sunt alt concept interesant: fiecare dintre lamele este montata astfel incat sa se poata roti pe propria axa verticala. Acest lucru permite ca fiecare lamela sa fie orientata intr-un unghi de atac optim, ceea ce le ofera performanta crescuta intr-o varietate de tipuri de vant. Adaptabilitatea le face de departe cele mai eficiente si puternice turbine eoliene Darrieus, intrucat genereaza un cuplu mai consistent. Singurul dezavantaj este in complexitate si in greutatea ce trebuie suportata de ansamblu, deci au si un cost de productie foarte ridicat.

Designul elicoidal este cunoscut pentru abilitatea sa de a distribui cuplul egal in timpul unei rotatii complete, ceea ce previne pulsatii, care sunt destructive pe termen lung, mai ales in conditii de vant turbulent. De obicei, aceste turbine sunt mai mici, ceea ce le face potrivite pentru zone rezidentiale.
Per total, niciun sistem nu este perfect. Energia regenerabila este un domeniu provocator, mai ales cand este in competitie cu energia produsa prin arderea de combustibili fosili, de care am devenit dependenti.
Acest articol nu isi propune sa fie o lista de pro si contra, ci doar sa te motiveze sa te gandesti sa iei in considerare turbine eoliene pentru o sursa de energie regenerabila viabila.

Marele avantaj al acestei tehnologii este ca este simpla – ai nevoie doar de o turbina eoliana si un invertor solar, si, odata instalata, turbina eoliana functioneaza si genereaza energie electrica fara sa o mai alimentezi cu nimic. Altfel, mereu ai nevoie de mai multi carbuni, mai multa benzina, mai multa motorina, mai mult gaz…